Kromoszómák olimpiája

Egyetlen mondatot kerestem eben a nagy médiazajban, de nem találtam. Legalábbis ebben az összefüggésben nem. Ezért leírtam.

A magyar nyelvben az „X” nem sűrűn fordul elő. Az „Y” is csak kiegészítésképpen. Csak azért látjuk olyan sokszor, mert a kettős betűk gyakori kiegészítői, melyeket igen sokszor használunk. Ennek ellenére nem egy nyelvművelő elemzés következik. Viszont kiderül, hogy ami az egyik megközelítésben nem annyira fontos, máshol igen nagy jelentőséggel bírhat.

 

kromoszomak_olimpiaja.jpg

Igen, a 2024-es párizsi olimpia legtöbb médianyilvánosságot gerjesztő jelenségéről van szó. (Szándékosan nem említek neveket, mert nem ez a legfontosabb, még ha ezzel új szálat is lehetne nyitni!) Az, hogy ki fiú vagy lány, az élet számos területén lehet meghatározó. Az, hogy a „megkülönböztetés” mennyire fontos a különféle helyzetekben az az élet és a szemlélet „fejlődésével” párhuzamosan egyre inkább ellentmondásos helyzeteket szül. Az – elsősorban – ideológiai megközelítéseknek most nincs helye. Van azonban olyan közeg, ahol nagyon éles határt KELL húzni. Ez pedig a SPORT, ennek is a fizikai területei. Aki ugyanis még azt is megkérdőjelezi, hogy az izomzati különbség nincs kódolva a genetikában, annál valóban fennáll a fejbéli „rendezettség” hiánya is.

Márpedig, ha valakinek „Y” kromoszómája is van, akkor az ne versenyezhessen a nők között. Ez ennyire „egyszerű”! Miért jó, hogy ez éppen a sport területén kapott most jelentőséget?

Ha egy olyan közegben, ahol minden centiméter, másodperc, pont, gól vagy nevesíthetünk bármilyen más – fizikailag is megfogható – mérőszámot, akkor igenis legyen tényszerű az egyetlen „Y”-ban mérhető különbség is!

Igenis vannak férfias nők, mint ahogy nős férfiak is. (Utóbbinál nyilván nem a házasság intézményére utalok most.) Ezek a fizikai tulajdonságok természetesen nem kérdőjelezhetik meg az adott egyén emberi mivoltát! Tehát akik a „rém”, „gnóm” és …, inkább nem is sorolnám, hogy az internetes kommentáradatok milyen jelzőket említenek… (Sőt az ilyen megnyilvánulások elkövetőit sokkal „szívesebben sorolnám” az általuk leírt kategóriába, de nem teszem…) Mit tehetnek azok, akik ilyen genetikai rendellenességgel jöttek a világra? Számtalan más területen érvényesülhetnek, de azt ki kell jelenteni, hogy a férfias nők, a női sportban ne szerepelhessenek. Igaz ugyan, hogy akaratukon kívül, de jogosulatlan előnnyel rendelkeznek. Ha már olyan „tökösnek” érzik magukat, adhatunk lehetőséget a férfiak közötti szereplésre. Alighanem gyorsan rájönnének, hogy mi az a hátrány, amivel a női oldalon előnyként rendelkeznek.

Ha most előjönne e felület alapvető stílusa, az irónia, akkor javasolnám a fedett pályás kalaplengetést. De most ettől azért eltekintenék. Hiszen a már emlegetett „hírsokaság” odáig fajult, hogy az elvileg „hátrányos helyzetű”jelesül éppen magyar – versenyzőt emelik ki, mint minden hibák okozóját.

Eddig az első reakcióm, amit az „alaphelyzet szült”. De, hogy a világ mennyire elment már önmaga mellett, mi sem bizonyítja jobban, hogy nem igazán várható józan helyzetértékelés. Hiszen ha már a nagy sportszervezetek sem beszélnek egymással, akkor hol van a sokat hangoztatott sport-szellemiség. Például egy ugyancsak  alapelvnek tekinthető körülményt sem vesznek figyelembe. Ha már egy területen megállapították azt, hogy valaki „inkább” férfi mint nő, akkor ezt egy másik szervezet nem másíthatja meg, főképpen nem bizonyítékok hiányában!

Az, hogy én mit kérnék a „valódi” hölgyektől, persze alapból ellentétes lenne a sport, sőt az olimpia szellemiségével: Nem szabad kiállni! Nem csak a soron következő versenyzőnek, hanem legalább azon súlycsoportok tagjainak sem, amelyekben érintett versenyzők vannak. Egy ilyen – tömeges megmozdulás – talán józanabb belátásra térítené az illetékeseket. Annál nagyobb botrányt ugyanis nehéz lenne elképzelni, minthogy a több lépcsőben elmaradó küzdelmek után érmeket osszanak ki.

Ezen gondolatok mentén is tessenek meghallgatni – egyfajta levezetésként – az egykori nótát. LGT - Boksz! 

Kép: Saját

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.